Çene Bölgesinde İstenmeyen Tüyler

Çene Bölgesinde İstenmeyen Tüyler

Çene, yüzümüzdeki yağlı bölgelerden biri olduğu için tüylenmeye meyillidir ve çene bölgesinde istenmeyen tüyler kadınlar arasında yaygın bir sorundur.

Yaş ilerledikçe sadece çenede değil burun üstü, kulaklar gibi bağ dokunun kalın ve yağlı olduğu bölgelerde tüylenme baş gösterebilir. Vücudumuzun genel değişimi açısından bu tür durumlar, kadın metabolizması için de son derece normaldir. Değişen hormonal yapı hayatımızın sonu kadar bedeni dönüştürmeye devam eder ve tüylenme, kadınlarda ve erkeklerde de olmak üzere, bu değişim sürecinin ergenlikten itibaren önemli bir parçasıdır

Kadınlarda çene altında kıllanma erken yaşlarda ortaya çıktığında daha çok rahatsız eder. Çene bölgesinin yağlı yapısı burada çıkan kılların güçlenmesine neden olur ve tüylerin uzama yönü yerçekimine doğru olduğu için çene altında çıkan tüyler erkek sakalı gibi sertleşir, rengi koyulaşır.

Çenede Tüylenme

Genellikle bir iki uzun tüyün dikkat çekmesiyle başlayan süreç, yanlış tüy alma yöntemlerinin de etkisiyle, yıllar içinde kıl sayısının artmasına, kalınlaşmasına, sertleşmesine ve kıl köklerinde siyah nokta oluşmasına kadar evrilir.

Kadınlarda çene altında kıllanma, genetik özelliklerden ya da cilt yapısına bağlı olarak gelişebileceği gibi birtakım sağlık sorunlarının habercisi de olabilir. Bu yüzden çene bölgesindeki tüylerden kurtulmaya çalışmadan önce tüylenmeye neyin neden olduğunu tespit etmek gerekir.

Çenede Tüylenme için Hangi Doktora Gidilir?

Dermatolojik bir sorun gibi görünse de kadınlarda çene bölgesinde tüylenme jinekoloji ve endokrinoloji yani hormonlarla ilgilenen tıp bölümünün alanına girer.

Erkek tipi tüylenme, kadınlarda hormonal hastalıkların ya da hormon dengesinde sapmanın işareti olarak yorumlanır ve birçok farklı nedeni olabilir.

Çenede Tüylenme Neden Olur?

  • Genetik / Kalıtımsal Nedenler

Genetik miras, çene altında istenmeyen tüylerin çıkmasının nedeni olabilir. Annenizin, annenizin çene altında tüyleri varsa ya da baba tarafındaki kadınlarda tüylenme sorunları söz konusu ise benzer şekilde tüylenme problemi yaşamanız olasılıklar dahilindedir.

  • Hormonal Yapı

Biyolojik cinsiyetimizi hormonlarımız belirler ve hormonlar bedenin tüm yapısal durumu üzerinde çok güçlü bir etkiye sahiptir. Erkeklerin daha tüylü ve kaslı olmasının sebebi testosteron hormonudur, kadınların daha yağlı ve tüysüz olmaları östrojen hormonundan kaynaklanır.

Fakat kadınlar belli miktarda testosteron, erkekler de aynı şekilde düşük oranlarda östrojen salgılar. Hormonal denge, bu salgıların belli seviyelerde olmasını gerektirir. Kadın metabolizmasında testosteron hormonu arttığında başta tüylenme sorunları olmak üzere bir takım problemler ortaya çıkabilir.

  • Hamilelik

Hamilelik döneminde kadınların hormonal yapısı yoğun bir değişim geçirir ve bu değişimin etkileri herkeste farklı şekilde ortaya çıkar. Kimi anne adayları saçları dökülmesinden şikayet ederken kimilerinin saçları hiç olmadığı kadar güçlenir, parlar.

Çene altında hali hazırda tüylenme başlamışsa gebelik döneminde bu tüyler belirgin hale gelebilir. Daha önce olmadığı halde hamilelikle birlikte çene altında kıllanma başlamış olabilir. Genellikle doğumdan sonra eski haline dönmesi beklenir fakat aksi de ihtimal dahilindedir.

  • Menopoz

Tıpkı ergenlik döneminde dudak üstünde, koltuk altında, genital bölgede tüylenme başlaması gibi üremenin bitmesi anlamına gelen ve kadınların hayatında bambaşka bir dönem başlatan menopozda da hormonal yapı yeniden değiştiği için tüylerin kalınlaşması, çene altında kıl uzamasına neden olabilir.

Kırklı yaşların sonuna doğru kadınlarda çene altında çıkan kıllar premenopoz belirtisi olarak da yorumlanmaktadır.

  • Doğum Kontrol Hapları

Sentetik hormon içeren doğum kontrol hapları östrojen hormonunu baskıladığı için tüylenmeye neden olabilirler.

Yüz ve çene bölgesindeki tüylerden kurtulmak için lazer epilasyon yaptıran kadınlar arasında doğum kontrol hapı kullandıktan sonra çene bölgesinde tüylenmeden şikayet edenlerin sayısı, hiç de az değildir.

  • Polikistik Over

Polikistik over, kadınların hayatını zorlaştıran ciddi bir sağlık sorunudur ve tüylenme, polikistik over sendromunun en yaygın gözlemlenen belirtilerinden biridir.

Çene bölgesinde kıllanma, bu yüzden ciddiye alınması gereken bir durumdur. Adet döngüsünde düzensizliği takip eden tüylenme durumlarında mutlaka hekime başvurmak gerekir.

Sonrasında lazer ya da farklı uygulamalarla tüylerden kolayca kurtulmak mümkündür. Güzellik ve bakımlı olmak kadınlar için her zaman önemlidir ama sağlık hepsinden önce gelmelidir.

Çenede Tüylenme Kaç Yaşında Başlar?

Kadınlarda östrojen hormonu her yıl belli miktarda azalır ve menopoz öncesi giderek daha az salgılanmaya başladığı için çene altı, burun üstü gibi bölgelerde tüylenme normal kabul edilir.

Erken yaşlarda, çene altında başlayan tüylenmeler daha önce de belirttiğimiz gibi kadınlara özgü sağlık sorunlarının habercisi olabileceği için, görmezden gelinmemeli ve muhakkak bir hekim tarafından kontrol edilmelidir.

Çene Tüylerinden Kurtulmanın Yolları

Herhangi bir sağlık sorunu olmadığından emin olduktan sonra çene bölgesinde istenmeyen tüylerden kurtulmanın yolları üzerine düşünebilir, meselenin kozmetik boyutuyla dilediğimiz gibi ilgilenebiliriz.

Çene altındaki kıllardan kurtulmanın yolları nelerdir, hangi yöntemin ne gibi sonuçları var, gelin şimdi kadınların tüylerle başa çıkma yöntemlerine birlikte göz atalım:

  • Çene Tüylerini Yakmak

Yüzdeki tüyleri almak için kullanılan eski bir yöntemdir. Erkek berberlerinde göz çevresindeki ince tüyler bu yöntemle alınır. Tüylerin kalınlaşmasını engellendiğine dair bir inanış söz konusu olduğu için bazı kadınlar cımbız yerine bu tüyleri yakmayı tercih etmektedir.

  • Çene Tüylerini Traşlamak

Şimdilerde tüm yüzde kullanılan ustura, çene bölgesindeki tüylerden kurtulmanın popüler teknikleri arasındadır fakat çene bölgesindeki sert kıllar çok hızlı uzadığı için bu yöntem, hergün traş olmak gibi bir handikap yaratır.

  • Çene Tüylerini Cımbızla Almak

En yaygın yöntem çenede çıkan kılları cımbızla almaktır ve genellikle ilk tüy alındıktan sonra bu bölgedeki tüylenmenin arttığı söylenir. Tek bir kalın kıl, cımbızla aldıktan sonra sayı yavaş yavaş artar. İlk zamanlar daha uzun sürede çıkan kıllar, giderek daha hızlı uzamaya başlar ve çene bölgesindeki tüyler böylece bir sorun haline gelir.

  • Çene Tüylerini Sarartmak

Cımbız ya da ustura tüyleri kalınlaştırır mı, kıl sayısını arttırır mı yoksa bunlar birer efsane mi tartışmasına hala daha net bir cevap vermek mümkün değil. Fakat kalın tüylerin ilk çıktıklarında daha ser oldukları ve uzadıkça yumuşadıkları konusunda hemfikiriz.

Tüyleri sarartmak da gene eski bir yöntemdir. Dikkatli bakılmadığında tüyler görünmez ve uzun oldukları için yumuşak tüyler sakal gibi batmaz ve o kadar rahatsız etmeyebilir.

Çene Altı Tüyleri İçin Lazer Epilasyon

Lazer epilasyon, çene altında çıkan tüylerden kurtulmanın kalıcı ve konforlu yoludur. Yüz bölgesi, dudak üstü ve çene altındaki tüylerden lazer epilasyon sayesinde sonsuza kadar kurtulmak mümkündür.

Doğru lazer cihazı ile uygulandığı takdirde yüzde 90 oranında başarı elde etmemizi sağlayan lazer epilasyon sistemleri çene altındaki kalın ve belirgin tüylerin yok edilmesinde son derece etkilidir.

Genellikle ND:Yag lazer bu tür kıl yapısına uygun lazer türüdür. En etkili epilasyon protokolün oluşturulması için öncelikle bir uzamanın cilt türünü, ten rengini ve kıl yapısını görmesi gerekir.

Çene bölgesinde tüylenme şikayetiniz varsa ve sürekli tüy almaktan yorulduysanız, lazer epilasyon yaptırmanın zamanı gelmiş olabilir…

Aklınızda soru işareti varsa 40 Soruda Lazer Epilasyona Dair Her Şey makalemize göz atabilirsiniz.

 

Diğer Uygulamalar
Cilt Tipimizi Tanıyalım
Cilt Tipimizi Tanıyalım

Cildiniz için en uygun bakımı yaptırmak ya da yapmak istiyorsunuz. Peki cilt tipinizi biliyor musunuz? Cilt tipinizi bilmeniz, cildinize kullanacağını..

Devamı >
Pembe Maske…
Pembe Maske…

Güneş yüzünü göstermeye başladığı şu günlerde bayanlar yaza hazırlanmaya yazın tatlı heyacanını şimdiden yaşamaya başladı. Yazın fondöten kullanmadan ..

Devamı >
Selülitlere Savaş Açın!
Selülitlere Savaş Açın!

Her yıl selülitten kurtulmak için hızlı çözümler peşinde koştuğumuz bu sorun, aslında yıl boyunca düzenli olarak özen göstermemiz ve sporla da destekl..

Devamı >
Jetpeel ile Gelen Güzellik
Jetpeel ile Gelen Güzellik

Sizlere bu hafta son teknoloji sistem olan serum fizyolojik ile cilde bakım yapan jetpeelingten bahsedeceğim. Cildinizdeki cansız mat görüntüden şikay..

Devamı >
Plajda da Güzel Olmalı
Plajda da Güzel Olmalı

Boğucu sıcaklarla baş etmenin en güzel yolu şüphesiz ki deniz ve havuzlarda serinlemek, bolca dinleneceğimiz tatiller yapmak ya da hiç değilse hafta s..

Devamı >
Cilt için Yeni Mucize GojiBerry
Cilt için Yeni Mucize GojiBerry

Gün geçmiyor ki yeni bir güzellik formülü bulunmasın. İnsanevladının güzellik için tabiattan evlerimize getirdiği son şifa ve güzellik kaynağı; GojiBe..

Devamı >
Lekelerden Kurtaran Işık
Lekelerden Kurtaran Işık

Aynaya baktığınızda keyfinizi kaçıran lekelerden kurtulmanın önerebileceğim bir yolu ışık peeling. Güneşin etkileriyle oluşan, doğum sonrası yerleşen ..

Devamı >
Lekesiz Bir Cilt Hayal Değil…
Lekesiz Bir Cilt Hayal Değil…

Günümüzde güneşin etkisi, ilaçlar, yanlış tercih edilen kozmetik ürünler, hamilelik, genetik yatkınlık, yaşlılık gibi nedenlerden cildimiz lekeleniyor..

Devamı >
Bu Sezon Etekler Uzuyor
Bu Sezon Etekler Uzuyor

Bayanların çok sevineceği bir haberim var. Bu sezon mini eteklerin yerini çok ama çok moda olacak uzun etekler alıyor. Selülitlerinizden korkmadan ..

Devamı >