Peeling Nedir ve Nasıl Uygulanır?

Peeling Nedir ve Nasıl Uygulanır?

Ölü hücrelerinden arınmış ve derinlemesine temizlenmiş bir cilt elde etmek için cilt bakımın olmazsa olmazı, peeling. Peki peeling nedir, ne işe yarar?

Özellikle belli bir yaştan sonra cildin ölü deriyi dökme hızı ve kalitesi yavaşlar. Bunun üzerine bir de hava kirliliği gibi çevresel koşullar; yeterince sıvı tüketmemek, sağlıksız beslenmek, alkol ya da sigara kullanmak gibi kötü alışkanlıklar da eklenince cildin kendi kendini temizleme ve yenilme mekanizmaları maalesef çok daha yavaş hatta pasif hale geliyor. Bu durumda cilt bakımının derinleşmesine ihtiyacımız olur ve peelingler tam da bu noktada bakım rutinlerinin en önemli aşaması olarak devreye girer.

Peeling Ne Demektir?

İngilizce “peel” kelimesinden isimleştirilen Peeling dermatolojik adıyla Eksfoliasyon, kabuğunu soymak anlamında kullanılan kelimedir.

Peelingi cilt bakımında vazgeçilmez bir uygulama haline getiren de birçok cilt problemine neden olan da bu “soyma” etkisidir. İster klinik ortamda cilt uzmanları tarafından uygulanıyor olsun ister evde doğal içerikler ya da kozmetik ürünlerle kendi kendinize yapıyor olun, cilt tipine uygun peeling kullanmaya özen gösterin ve cildinize karşı nazik davranın.

Doğru şekilde uygulanmadığında, peeling gibi son derece faydalı bir bakım dahi cilde zarar verebilir.

Peeling Nedir?

Fırça, kese gibi materyaller, doğal veya kozmetik ürünler, kimyasal solüsyonlar ya da lazer sistemleri kullanarak epidermisi yani cildin en üst katmanını soyarak ölü deriden arındırma işlemine, peeling diyoruz.

Normal koşullarda, ortalama 28 günde bir, pul pul dökülerek deri değiştirir ve cildin üst katmanını yenileriz. Gençken cildimizin çok daha parlak ve canlı görünmesinin sebebi bu sürekli tazelenme hareketidir fakat cildin bu doğal yeteneği zamanla yavaşlar. Ölü deriyi atamadığı için gözenekler tıkanır, cilt nefes alamaz, kan dolaşımı yavaşlar ve bir dizi sorun, en önemlisi de yaşlanma etkileri, hızlı bir şekilde ortaya çıkmaya başlar.

Peeling, cildi ölü hücreden arındırır ve derinlemesine temizler. Gözenekler açıldığı için cilt nefes almaya başlar ve kan dolaşımı artar.

Peeling Nasıl Uygulanır?

Evde, doğal ya da kozmetik malzemelerle uygulanan peelingler daha çok maske gibi sürülüp masaj yapılarak cildi soyar. Kimyasal peeling birtakım asitler içeren solüsyonlarla cildi soyma ve temizleme işlemidir. Doğal lifler, fırçalama, kese, elektronik yüz temizleme ve peeling cihazları ise fiziksel müdahale cildi ile aşındırarak peeling eder. Karbon Peeling gibi lazerli sistemlerde ölü hücre, moleküllerine ayrılarak ciltten uzaklaştırılır.

Cildi soymak için birçok farklı peeling yöntemi söz konusudur. Peeling etkisi elde etmemizi sağlayan doğal ya da kozmetik içerikler, malzemeler çok çeşitlidir ve her birinin uygulanma biçimleri de farklıdır.

Peeling Ne İşe Yarar?

Peeling, tazelenen ve gözenekleri açılmış cilt yüzeyine uygulanan serum, vitamin ve nemlendiricilerin daha derine nüfuz etmesini sağlayarak cilt bakımının etkisini önemli ölçüde derinleştirir. Kan dolaşımını harekete geçirdiği için cildi hızla canlandırır, derinlemesine temizlenen ciltte gözenekler açılır ve deri nefes almaya başlar.

Peeling, birçok konuda vücuda faydaları olan  bir uygulamadır diyebiliriz. Bu yüzden hangi yöntem ve malzeme ile yapıldığından daha önemlisi, peelingin doğru şekilde uygulanmasıdır. Ölü deri kaldırılırken ve sonrasında kullanılan ürünler, uygulanan işlemlerle cildin koruyucu bariyerine zarar vermemek, peelingin işlevi bakımından önemlidir.

Cilt Tipine Uygun Peeling Seçimi

Cilt uzmanları tarafından gerçekleştirilmediğinde peelingin en büyük handikapı cilt tipi göz ardı edilerek yapılan uygulamalar, seçilen peeling türlerdir. İçerik doğal bile olsa cilt tipine uygun değilse uzun süre kullanımda sebum dengesine zarar verebilir.

1) Kuru Ciltler İçin Peeling:

Kuru cilt yüzeyindeki ölü deri soyulmadığı sürece kullanılan nemlendiricinin derin dokulara inmesi maalesef pek mümkün değildir. Yüzey kuru olduğu için nemlendirici çok hızlı bir şekilde emilir ve deri altına ulaşamaz. Kuru ciltlerin, nazikçe ve uzun bir masaj eşliğinde yağ kullanılarak peeling edilmesi en uygun yöntemdir. Çeşitli bitkisel içerikli kozmetik markalarının cilt yağlarından faydalanabilir ya da kuşburnu yağı, nar çekirdeği yağı, shea yağ gibi farklı cilt sorunlarının da giderilmesine katkı sağlayan yağlardan, ihtiyacınıza uygun olanı kullanabilirsiniz.

2) Yağlı Ciltler İçin Peeling:

Yağlı ciltlere peeling yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta cildin kurumasına izin vermemektir aksi halde daha fazla sebum salgılayacak ve daha çok yağlanacaktır. Granül peeling yağlı ciltler için pek önerilmez çünkü yağlı da olsa peeling cildi hırpalamadan yapılmalıdır.

Salisilik asit, glikolik asit gibi içerikler yağlı ciltlerin ihtiyacı olan peeling solüsyonlarıdır.

3) Normal Ciltler İçin Peeling:

Partiküler peeling, doğal lifler, granül peeling, normal ciltler için genellikle tercih edilen peeling türleridir. Öncesinde yağ ile peeling yapabilirsiniz.İki aşamalı peeling uygulaması normal ciltler için ideal yöntemdir. Böylece hırpalanmadan, biraz daha etkili bir soyma işlemi mümkün olabilir.

4) Karma Ciltler İçin Peeling:

İki cilt tipinin özelliklerini aynı anda taşıyan karma cilt yapısında T bölgesine yağlı ciltler için peeling, yanaklara ise kuru ciltler için peeling uygulamak gerekir.

Evde Peeling Nasıl Yapılır?

Evde yüze peeling nasıl yapılır sorusuna verilebilecek çok fazla yanıt söz konusu. Kozmetik peeling, doğal peeling ve asit peelingleri bunların başında gelir.

  • Dileğiniz markanın, cilt tipinize uygun kozmetik peelingi ile gene cilt tipinize uygun olarak hafta bir ya da iki defa olmak üzere banyodan sonra yumuşamış cildinize peeling yapabilirsiniz.
  • Kahve, şeker, karbonat, limon, çeşitli yağlar, fırça, doğal liflerden yapılmış peeling materyalleri ile cilt tipinize uygun olarak hafta bir ya da iki defa banyodan sonra yumuşamış cildinize doğal peeling yapabilirsiniz.
  • Evde kullanıma uygun olarak üretilmiş asit peelingleri kullanma talimatına uygun olarak evde peeling için tercih edebilirsiniz.

Profesyonel Peeling Uygulamaları

Peeling, profesyonel cilt bakımının en önemli konularının başında gelir çünkü cilt bakımında amaç cilt yüzeyinin ışıltılı, gergin, sıkı, canlı ve genç görünmesini sağlamaktır. Peeling soyarak cildi tazeler ve uygulanan bakım ürünlerinin daha etkili hale gelmesini sağlar.

Profesyonel cilt bakımında kullanılan ve çeşitli cilt bakımı sistemleri ile sıklıkla kombine edilen popüler 2 peeling vardır. Bunlar Kimyasal peeling ve Karbon peelingtir.

Kimyasal Peeling Nedir, Ne İşe Yarar?

Yüzeysel, orta ve derin olmak üzere 3 farklı aşamada cildi soyabilen kimyasal peeling; cilt yenilemede, leke uygulamasında, akne ve akne skarlarının giderilmesinde kullanılan son derece etkili bir profesyonel peeling uygulamasıdır.Tüm cilt tiplerine için ayrı içeriklerle uygulanır ve cilt soruna göre seçilen soyma derecesinde, kişiye özel olarak planlanır.

Uygulama hakkında  bilgi için Kimyasal Peeling sayfamızı ziyaret ediniz.

Karbon Peeling Nasıl Yapılır, Ne İşe Yarar?

Lazerli peeling sistemleri arasında en etkili cilt yenileme ve gençleştirme uygulamasıdır. Karbon solüsyonun cilde sürülür, gözeneklere dolan karbon siyahına duyarlı Q-Swich lazer tarafından parçalanan karbonla birlikte ölü deri ciltten uzaklaştırılır.

Uygulama hakkında daha fazlasını Karbon Peeling  makalemizde keşfedin!

 

Diğer Uygulamalar
Cilt Tipimizi Tanıyalım
Cilt Tipimizi Tanıyalım

Cildiniz için en uygun bakımı yaptırmak ya da yapmak istiyorsunuz. Peki cilt tipinizi biliyor musunuz? Cilt tipinizi bilmeniz, cildinize kullanacağını..

Devamı >
Pembe Maske…
Pembe Maske…

Güneş yüzünü göstermeye başladığı şu günlerde bayanlar yaza hazırlanmaya yazın tatlı heyacanını şimdiden yaşamaya başladı. Yazın fondöten kullanmadan ..

Devamı >
Selülitlere Savaş Açın!
Selülitlere Savaş Açın!

Her yıl selülitten kurtulmak için hızlı çözümler peşinde koştuğumuz bu sorun, aslında yıl boyunca düzenli olarak özen göstermemiz ve sporla da destekl..

Devamı >
Jetpeel ile Gelen Güzellik
Jetpeel ile Gelen Güzellik

Sizlere bu hafta son teknoloji sistem olan serum fizyolojik ile cilde bakım yapan jetpeelingten bahsedeceğim. Cildinizdeki cansız mat görüntüden şikay..

Devamı >
Plajda da Güzel Olmalı
Plajda da Güzel Olmalı

Boğucu sıcaklarla baş etmenin en güzel yolu şüphesiz ki deniz ve havuzlarda serinlemek, bolca dinleneceğimiz tatiller yapmak ya da hiç değilse hafta s..

Devamı >
Cilt için Yeni Mucize GojiBerry
Cilt için Yeni Mucize GojiBerry

Gün geçmiyor ki yeni bir güzellik formülü bulunmasın. İnsanevladının güzellik için tabiattan evlerimize getirdiği son şifa ve güzellik kaynağı; GojiBe..

Devamı >
Lekelerden Kurtaran Işık
Lekelerden Kurtaran Işık

Aynaya baktığınızda keyfinizi kaçıran lekelerden kurtulmanın önerebileceğim bir yolu ışık peeling. Güneşin etkileriyle oluşan, doğum sonrası yerleşen ..

Devamı >
Lekesiz Bir Cilt Hayal Değil…
Lekesiz Bir Cilt Hayal Değil…

Günümüzde güneşin etkisi, ilaçlar, yanlış tercih edilen kozmetik ürünler, hamilelik, genetik yatkınlık, yaşlılık gibi nedenlerden cildimiz lekeleniyor..

Devamı >
Bu Sezon Etekler Uzuyor
Bu Sezon Etekler Uzuyor

Bayanların çok sevineceği bir haberim var. Bu sezon mini eteklerin yerini çok ama çok moda olacak uzun etekler alıyor. Selülitlerinizden korkmadan ..

Devamı >